Енергийна независимост и национална сигурност

 

Скръбна вест

Публикувано на 06.09.2024

 

 

С дълбоко прискърбие Ви съобщаваме, че на 05.09.2024 г. почина инж. Иван Арсениев – дългогодишен главен проектант на „Минпроект“ ЕАД, бивш заместник изпълнителен директор на „Мини Марица-изток“ ЕАД.

С неговата кончина ние изгубихме изключителен професионалист, човек с непримирим дух и непоколебими принципи, доайен в минното дело и ревностен защитник на каузата „Марица-изток“.

Неизброими са реализираните му проекти, технологични рационализации и технически решения, с които инж. Арсениев не просто оставя дълбока следа в историята на минно-добивния отрасъл в България, а се превърна в мерило за професионализъм и отдаденост в професията.

Инж. Иван Арсениев посвети повече от три десетилетия от професионалния си път на проектирането, минното строителство, технологичното оборудване и експлоатацията на находищата на подземни богатства, на устойчивото развитие на минно-добивния бранш и на минно-енергийния комплекс „Марица-изток“.

Инж. Арсениев бе изцяло отдаден на каузата да отстоява ключовата роля на единствения национален ресурс за производство на електроенергия – източномаришките лигнитни въглища, да защитава мястото на „Марица-изток“ на гарант за националната енергийна независимост и за икономиката на страната и региона.

Дългогодишният му труд, доказан професионализъм, мотивиращ  ентусиазъм и непоколебима вяра са показателни, че за него професията беше призвание, извор на енергия и сили в човешките му позиции и вътрешна убеденост в трудовите му делници.

В негово лице десетилетия наред „Марица-изток“ имаше верен приятел и смел защитник с несмирима душа и будна съвест.

Нека достойно извървения път на инж. Арсениев, неговите проекти и технологични решения,  неговите професионални постижения и човешки ценности, да са пример за оставащите след него, да зареждат идващите по трасирания от него труден път с енергия, опит, мъдрост, професионализъм и отдаденост.

Инж. Иван Арсениев беше от хората, които „те грабват“ с непринуденост, който умееше да разпалва и мотивира, да заразява с оптимизъм, от хората, от които искаш да се учиш - да гребеш с пълни шепи от знанията и богатата им душевност, от хората, които ти показват не само посоката, а хоризонтите.

Той беше от хората, които се помнят…

 

Дълбок поклон пред светлата му памет!

Поклонението е на 11.09.2024 г. от 13.00 часа на Централните софийски гробища.